top of page
  • Nota Bene Arts

Канада, Виннипег: Прості речі / Простые вещи - 9 / Про хороше

Это копия моих постов с Фейсбука, объединённых темой первых шагов в Канаде. Напоминаю, что текст создан на двух языках - украинском и русском. Русский текст – ниже.


Продовжую про хороше, як обіцяла.

Наступне, що у Канаді чудово — це природа. Манітоба, можливо, не найкрасивіша провінція, але й у нас вистачає прекрасних парків, чудових озер, густих лісів, не дивлячись на те, що це, всеж - таки, Прерії. Саме у нас вам будуть вдаватися чудові фотографії у кольоровій гамі українського прапора. Пронизливо-блакитне небо та яскраво-жовте поле (соняшникове, пшеничне, або лимонно - жовті поля квітучої каноли). Канола - це місцевий різновид ріпаку (рапсу), рослини, що вирощується, в основному заради олії. За чутками, сама назва – канола походить від комбінації слів Canada oil – канадське масло.

У нас багато чудових парків. Спочатку ви, гуляючи у своєму районі, знайдете невеличкий, приємно доглянутий парк, недалеко вiд вашого будинку. Потім відкриєте красу прогулянок у парках Kildonan і Assiniboine (включаючи ліс і зоопарк, який знаходится в цьому парку), потім поїдете з друзями на пікнік у Bird's Hill (о! це вже майже справжній ліс), а далі - більше - купання, рибалка, плавання на каяках чи каноэ (місцеві вимовляют це слово як «каню» з наголосом на останній склад) по прекрасним озерам Whiteshell парку. Майте на увазі, що для в'їзду в парки, розташовані за межею міста (навiдьдо Bird's Hill) вам знадобиться документ (Park Pass), його можна купити on-line і його повинно бути видно через лобове скло, коли ви в'їжджаєте в парк. У більшості парків є офіси, де можна купити такий квiтокi на один день, але якщо ви любите їздити на природу, повалятися на пляжi, ловити рибу, або вам просто цікаво подивитися нові місця, краще купити річний pass. Тим більше, що є місця, де офісу може і не бути, а pass потрібний (Pinawa Dam, наприклад). У Манітобі є один парк федерального рівня Riding Mountain Park. Для в'їзду в цей парк вам знадобиться перепустка федерального рівня. Манітобський Park Pass не годиться.

А ще в Манітобі живуть практично всі білі ведмеді, фото яких ви коли-небудь бачили в Інтернеті. Майже всі фото полярних ведмедів, які зроблені не в зоопарках, а в природі, зняті на околицях міста Churchill на півночі нашої провінції. А ще у нас просто так, уздовж доріг, цвітуть орхідеї та лілії. А влітку чудові полярні сяйва. Звичайно, іноді бувають і взимку, але взимку ми сидимо в теплих затишних будинках і на небо не витріщаємося, зазвичай. Хоча, для фанатів існує спеціальний веб-сайт на якому завжди є повідомлення про очікувані полярні сяйва. І в такі дні (точніше, ночі) народ виїжджає за місто (щоб вуличнi ліхтарі не заважали) і робить фантастичні фотографії.

Мені, чесно кажучи, дуже хочеться розмістити тут пару - трійку подібних фото, або зробити посилання на сайти парків, але нехай це буде просто текст, добре? А вам буде домашнє завдання — знайти в інтернеті всю цю інформацію. Заодно, напевно, знайдете щось корисне, про що я не згадала.

У нас багато красивих птахів (більшість, щоправда ви побачите тільки за містом, але можна стати членом товариства спостерігачів за птахами та брати участь у їх виїзних сесіях) та різноманітних диких тварин. Причому, багатьох із них ви побачите, не виїжджаючи із міста. Кролики, білки (руді та сірі), олені, єноти, скунси, іноді лисиці чи койоти – це наші сусіди. На моїй пам'яті, як мінімум двічі, у межах міста відловлювали ведмедів. Нічого страшного — ведмедика просто тимчасово обездвижуть і вивезуть у ліс, за місто. Але завжди будьте пильні на дорозі, особливо у вечірній час. Олень, що несподівано вискочив на дорогу, може стати причиною аварії. Про ведмедів та правила поведінки в парках я напишу окремий пост пізніше.

У нас в мiстi багатоцікавих музеїв, галерей, виставок та невеликих антикварних магазинчиків, які не набагато відрізняються від музеїв. Для батьків з маленькими дітьми порекомендую Children's Museum, правда, я там давно не була, але раніше ходили туди з дітьми. Їм дуже подобалося, що до всого можно приторкнутися та пробувати як воно працює.

Музей прав людини — новий, незвичайної архітектури, дуже своєрідний.

У нас є балет та філармонія. Симфонічний оркестр іноді проводить безкоштовні концерти, які я дуже рекомендувала б відвідати хоча б разок. Не путайте філармонію і консерваторію Conservatory - це великий зимовий сад в парку Ассінобоїн, який зараз знаходиться на стадії ремонту (точніше, повного оновлення) і, за чутками, повинен відкритися цієї осені. Раніше, декiлька рокiв тому, це було одне з моїх найулюбленіших місць у місті. Так приємно було опинитися в теплому тропічному лісі, залишивши за порогом противну лютневу завірюху. Нова оранжерея відкриється під новою назвою The Leaf і якою вона тепер мусить бути, хто знає. Сподіваюся, що не гірше за стару. Хоча, напевно, такі величезні шикарні пальми та бананові дерева, які там росли раніше, ми побачимо лише за кілька років.

Щороку у місті та його околицях проводяться численні фестивалі — Ісландський (у Гімлі), Французький (Форд Гібралтар), Фестиваль яблук та кукурудзи (Морден) та інші. Раз на два роки - середньовічний фестиваль з лицарськими боями (дами, шийте гарні сукні - це вітається). Через пандемію цей фестиваль не проводився і наскільки він буде цікавим цього року ( та й чи буде?) - того я сказати не берусь. Але, сподіваюся, що цього року він все ж таки буде. Адже ми тільки про хороше сьогодні, правда?

Для любителів джазу – фестиваль джазу з 14 по 19 червня цього року. Для любителів театру – Fringe Festival (серпень 5-29), дуже яскравий та незвичайний. Якщо ви — шанувальник року, то ваш фестиваль (Winnipeg Folk Festival) буде в липні з 7 по 10.

Folklorama – це чудова нагода познайомитися з культурою різних етнічних груп, які проживають у Вінніпезі. Цього року буде проводитись з 31 липня по 13 серпня. Протягом двох тижнів по всьому місту будуть відкриті павільйони, відвідавши які, ви зможете дізнатися про історію, культурні цінності, традиції та кулінарні особливості різних народів. Яскраві, веселi шоу, смачна незвичайна їжа, приємні сувенірчики. Брошури з програмою фестивалю можна буде безкоштовно взяти в будь - якому магазині, який торгує алкоголем або в бібліотеках. Дуже рекомендую, порадьтеся з місцевими, куди саме варто заглянути. У деяких павільйонах рівень розваг дуже професійний, а в деяких — любительский, зроблений зусиллями місцевих школярів, наприклад. Але й там трапляються справжні таланти.

Для дітей теж є спеціальні фестивалі, починаючи від параду Санта Клауса і до лікарні для плюшевих ведмедиків. Можна принести порвану іграшку і волонтери її полагодять.

Для дітей у місті є безліч спортивних секцій, гуртків малювання або ліплення з глини, басейни, школи танців, уроки співу чи музики. Заняття, як правило, платні, хоч і тут є винятки. Практично всі школи безкоштовно пропонують заняття у шкільних оркестрах чи джаз ансамблях. При багатьох школах є театральні студії, різноманітні кружки і т.п.. Як правило, ці заняття при школах безкоштовні або за дуже не велику плату. Майте на увазі, що у школі дитина може і права на керування автомобілем отримати і за уроки інструктора платити не потрібно.

Менi здається, що дужекорисною брошурою для новоприбулих стане Leisure Guide – інформація про різні гуртки для дітей та дорослих. Ми такі брошури брали в бібліотеці (безкоштовно, виходить раз на три місяці) та обирали те, що сподобалося. Ось посилання на електронну версію:

https://www.winnipeg.ca/cms/recreation/leisure/leisureguide.stm

Взагалі, часто згадую бібліотеки. Вибачте, але це персональне. Я дуже люблю наші бібліотеки. І маленькі, затишні, районного рівня, і центральну — розташовану в центрі міста, світлу, зручну, із чудовим вибором книг українською та (трохи менше) російською мовами. Звичайно, останніми роками електронна книжка замінює мені бібліотечні полиці, а колись ми йшли до бібліотеки практично з будь - яким питанням і завжди отримували відповідь, пораду чи допомогу.

В нас зручний громадський транспорт. Я про автобусы. Бо трамваїв, тролейбусів, маршруток та метро у нас немає. Але автобуси ходять майже усюди. Хоча, звичайно, є райони, де із транспортом якось не ідеально. Вибираючи житло — дивиться як далеко вiд вашого будинку автобусна зупинка i як часто ходять автобуси. Ось що мені завжди подобалося, коли я користувалася громадьським транспортом, так то що автобуси практично ніколи не були забиті народом, в автобусах завжди тепло взимку, мене вражали системи, що дозволяють інвалідним коляскам в'їжджати та виїжджати без сторонньої допомоги. Водії автобусів - це деякі міфічні полубоги, яких зі стану рівноваги не здатна вивести навіть найекстремальніша ситуація.

Користуючись сайтом Winnipeg Transit, ви завжди зможете дізнатися маршрути автобусів, час у дорозі, місця зупинок. Користуючись функцією Navigo, легко сплануєте свою подорож. Просто введіть адресу відправлення, адресу прибуття та час, коли потрібно прибути (або виїхати). Вам буде запропоновано декілька варіантів. Ось посилання:

https://winnipegtransit.com/en/navigo

Про ресторани, кінотеатри, бари і клуби я писати зараз не буду. Просто знайте, що все це є i з часом, ви знайдете своє улюблене містечко для зустрічі з друзями. Для любителів шопінгу – різноманітні магазини у будь-якому торговому центрі.

Колись, приїхавши до Харкова, довелося мені терміново шукати для знайомого подарунок на день народження. Побачивши магазин Tommy Hilfiger, я зраділа (сама люблю цей бренд, навіть постільну білизну у них купую). Але яке ж було моє розчарування, коли я побачила ціни! Найдешевше, на мою думку, був якийсь шарфик за 60 американських доларів. Дівчатка та хлопчики, любителі Tommy Hilfiger та Calvin Klein – для вас хороша новина. Тут це не супер-пупер бренди, а звичайний одяг на кожен день. І на розпродажі можна купити дуже не дорого. І сумочки, і взуття, і курточки, і навіть спідня білизна — просто звичайний одяг. Я туфлі від Klein купую для роботи. Тому що зручно і не шкода, якщо пошкодиш (на моїй роботі таке трапляється). І L’Oreal – просто туш для вій, а не якась там дуже особлива. І більшість інших, відомих вам брендов косметики, тут зовсiм не дорогі та відмінної якості. Звичайно, є і дорогі, якісь особливо наворочені креми та шампуні, але з цим ви потихеньку розберетеся самi.

Ну, і нарешті, наша найбільша цінність ... це зима! Якщо ви любитель зимових видів спорту це до нас! Лижі, ковзани (багатокілометрова доріжка в Red River ), хокейні майданчики чи ковзанки майже в кожному парку і при Community Centre, дуже гарнi гірки для санок - цього всього в надлишку. Недаремно ж місцеві називають наше місто Winter-peg! Щоправда, звичних нам санок тут немає. Вважається, що металеві полозья надто небезпечні. Але є пластмасові аналоги, або просто те, що вдома ви називали «ледянки». Тут. Навіть, можна покатись на великих санях (на конях), або на собачих упряжках. Правда, то забава не дешева. Але доступна. Про хокей я взагалі мовчу. Це — канадська національна гордість. Любителі цього спорту, вчіться кричати «Go, Jets, Go!!!»

Ті, хто до хокею байдужі, майте на увазі, що у дні, коли вінніпезька команда грає на нашій арені, то у центрі міста паркування знайти буде не реально. Центр взагалі можуть перекрити, бо сотні, а то й тисячі фанатів вийдуть на вулицю, стовпляться біля будівлі МТС центру і дивитимуться гру на великому екрані, голосно радіючи чи переживаючи у складні моменти. Це ті, хто до зали не потрапив. Квитки на хокей коштують не дешево та дістати їх складно. Тому якщо вам хтось запропонував пару квитків у вигляді подарунка, або ви виграли їх на роботі в лотерею, то не відмовляйтеся. Хоч один раз сходити треба. Повірте, це того варте. А то який же ви канадець?

На цьому, мабуть, і все, на сьогодні. Це, слово честі, дуже невелика частина того, що хорошого можна розповісти про Вінніпега. Але ж ми не можемо говорити про це нескінченно... На нас чекають і інші теми.

Хай щастить!


Простые вещи - 9


Следующее, что в Канаде прекрасно — это природа. Манитоба, возможно, не самая красивая провинция, но и у нас хватает прекрасных парков, чудных озёр, густых лесов, несмотря на то, что это, все же Прерии. Именно у нас вам будут удаваться замечательные фотографии в цветовой гамме украинского флага. Пронзительно-голубое небо и ярко-жёлтое поле (подсолнуховое, пшеничное, или пронзительно жёлтые поля цветущей канолы). Канола — это местная разновидность рiпака (рапса), растения, выращиваемого, в основном) ради масла. По слухам, само название — канола происходит от комбинации слов Canada oil -канадское масло.

У нас много замечательных парков. Сначала вы, гуляя в своем районе, обнаружите небольшой, вполне ухоженный пакр, неподалёку от дома. Потом откроете красоту прогулок в парках Kildonan и Assiniboine (включая лес и зоопарк), потом поедете с друзьями на пикник в Bird’s Hill (о! это уже почти настоящий лес), а дальше — больше -купание, рыбалка, плаванье на каное (местные произносят это слово как «каню» с ударением на последний слог) и каяках по прекрасным озёрам Whiteshell парка. Имейте ввиду, что для въезда в парки, расположенные за чертой города (включая Bird’s Hill) вам понадобится пропуск, который можно купить on-line и который должен быть виден через лобовое стекло, когда вы въезжаете в парк. В большинстве парков есть офисы, где можно купить пропуск на один день, но если вы любите ездить на природу, спать в палатках, вам интересно посмотреть новые места, то лучше купить годовой pass. Тем более, что есть места, где офиса может и не быть, а pass требуется (Pinawa Dam, например). В Манитобе есть один парк федерального уровня Riding Mountain Park. Для въезда в этот парк вам потребуется пропуск федерального уровня. Манитобский не годится.

А ещё в Манитобе живут практически все белые медведи, фото которых вы когда-либо видели в Интернете. Почти все фото полярных медведей, которые сделаны не в зоопарках, а в природе-сняты в окрестностях города Churchill на севере нашей провинции. А ещё у нас просто так, вдоль дорог, цветут орхидеи и лилии. А летом-замечательные полярные сияния. Конечно, иногда бывают и зимой, но зимой мы сидим в тёплых уютных домах и на небо не пялимся, обычно. Хотя, для фанатов-существует специальный веб-сайт, на котором всегда есть сообщения об ожидаемых полярных сияниях. И в такие дни (точнее, ночи) народ выезжает за город (чтобы фонари не мешали) и делает совершенно фантастические фотографии.

Мне, честно говоря, очень хочется разместить здесь пару-тройку подобных фото или сделать ссылки на сайты парков, но пусть это будет просто текст, хорошо? А для вас будет домашнее задание — найти в интернете всю эту информацию. Заодно, наверняка, найдёте ещё что-то полезное, о чем я не упомянула.

У нас много красивых птиц (большинство, правда вы увидите только за городом, но можно стать членом общества наблюдателей за птицами и участвовать в их выездных сессиях) и разнообразных диких животных. Причём, многих из них вы увидите, не выезжая из города. Кролики, белки (рыжие и серые), олени, еноты, скунсы, иногда лисы или койоты — это наши соседи. На моей памяти, как минимум дважды, в черте города отлавливали медведей. Ничего страшного — мишку просто усыпят и вывезут в лес, за город. Но всегда будьте бдительны на дороге, особенно в вечернее время. Неожиданно выскочивший на дорогу олень может стать причиной аварии. О медведях и правилах поведения в парках я напишу отдельный пост попозже.

У нас много интересных музеев, галерей, выставок и небольших антикварных магазинчиков, которые ненамного отличаются от музеев. Для родителей с маленькими детьми порекомендую Children’s Museum, правда я там давно не была, но раньше ходили туда с детьми. Им очень нравилось, что все можно трогать и пробовать. Музей по правам человека — новый, необычной архитектуры, своеобразный.

У нас есть балет и филармония. Симфонический оркестр иногда проводит бесплатные мероприятия, которые я бы весьма рекомендовала посетить хотя бы разок. Не путайте филармонию и консерваторию. Conservatory — это большой зимний сад в Ассинобоин парке, который сейчас находится на стадии ремонта (точнее, полного обновления) и, по слухам, должен открыться этой осенью. Раньше — это было одно из моих любимейших мест в городе. Так приятно было оказаться в тёплом тропическом лесу, оставив за порогом противную февральскую вьюгу. Здание откроется под новым названием The Leaf и каким оно теперь будет-кто знает. Надеюсь, что не хуже прошлого. Хотя, наверное, такие огромные шикарные пальмы и банановые деревья, которые там росли раньше — мы увидим только через несколько лет.

Каждый год в городе и его окрестностях проводятся многочисленные фестивали — Исландский (в Гимли), Французский (Форд Гибралтар), Фестиваль яблок и кукурузы (Морден) и другие. Раз в два года — средневековой фестиваль с рыцарскими боями (дамы, шейте красивые платья — это приветствуется). Из-за пандемии этот фестиваль не проводился и насколько он будет интересным в этом году-сказать не берусь. Но, надеюсь, что в этом году он все же будет. Мы ведь только о хорошем сегодня, правда?

Для любителей джаза — фестиваль джаза c 14 по 19 июня этого года. Для любителей театра — Fringe Festival, очень яркий и необычный.

Folklorama — это прекрасная возможность познакомится с культурой различных этнических групп, проживающих в Виннипеге. В этом году будет проводится с 31 июля по 13 августа. В течение двух недель по всему городу будут открыты павильоны, посетив которые, вы сможете узнать об истории, культурных ценностях, традициях и кулинарных особенностях различных народов. Красочные, яркие шоу, вкусная необычная еда, приятные сувенирчики. Книжечки с программой фестиваля можно будет бесплатно взять в любом магазине, торгующем алкоголем или в библиотеках. Весьма рекомендую-но, посоветуйтесь с местными, куда именно стоит заглянуть. В некоторых павильонах уровень развлечений очень профессиональный, а в некоторых — весьма любительский, сделан усилиями местных школьников, например. Но и там попадаются истинные таланты.

Для детей тоже есть специальные фестивали, начиная от парада Санта Клауса и до больнички под открытым небом для плюшевых мишек. Можно принести порванную игрушку, и волонтёры её починят.

Для детей в городе есть множество спортивных секций, кружков рисования или лепки из глины, например. Бассейны, школы танцев, уроки пения или музыки. Занятия, как правило, платные, хотя и здесь есть исключения. Практически все школы бесплатно предлагают занятия в школьных оркестрах или в джаз ансамблях. При многих школах есть театральные студии, кружки и т. п. Как правило, эти занятия бесплатны или за весьма умеренную плату. Имейте в виду, что в школе ребёнок может и права на управление автомобилем получить и за уроки инструктора платить не нужно.

Очень полезной брошюрой станет для вас Leisure Guide — информация о различных кружках для детей и взрослых. Мы такие брошюры брали в библиотеке (бесплатно, выходит раз в три месяца) и выбирали то, что понравилось. Вот ссылка на электронную версию:

https://www.winnipeg.ca/cms/recreation/leisure/leisureguide.stm

Вообще, я частенько упоминаю библиотеки. Извините, но это — личное. Очень люблю я наши библиотеки. И маленькие, уютные, районного уровня, и центральную — расположенную в центре города, светлую, удобную, с прекрасным выбором книг на украинском и (чуть меньше) на русском языках. Конечно, в последние годы, электронная книжка заменяет мне библиотечные полки, а когда-то мы шли в библиотеку практически с любым вопросом и всегда получали ответ, совет или помощь.

У нас удобный общественный транспорт. Хотя, конечно, есть районы, где с транспортом как-то не идеально. Но мне всегда нравилось, что автобусы практически никогда не были забиты народом, в автобусах всегда тепло зимой, восхищали системы, позволяющие инвалидным коляскам въезжать и выезжать без посторонней помощи. Водители автобусов — это некие мифические полубоги, которых из состояния равновесия не способны вывести даже самая экстремальная ситуация.

Пользуясь сайтом Winnipeg Transit вы всегда сможете узнать маршруты автобусов, время в пути, места остановок. Пользуясь функцией Navigo, легко спланируете свою поездку. Просто введите адрес отправления, адрес прибытия и время, когда вам нужно прибыть (или выехать). Вам будет предложено несколько вариантов. Вот ссылка:

https://winnipegtransit.com/en/navigo

О ресторанах, кинотеатрах, барах и клубах я писать сейчас не буду. Просто знайте, что все это есть и со временем, вы найдёте своё любимое местечко для встречи с друзьями. Спа, косметические салоны, ванны с эпсоновской солью (в которых ты лежишь, не тонешь, не всплываешь — расслабляешься), тоже есть. Для любителей шопинга — разнообразные магазины в любом торговом центре.

Когда-то, приехав в Харьков, пришлось мне срочно искать для знакомого подарок ко дню рождения. Увидев магазин Tommy Hilfiger я обрадовалась (сама люблю этот бренд, даже постельное белье у них покупаю). Но, каково же было моё разочарование, когда я увидела цены! Самое дешёвое, по-моему, был какой-то шарфик за 60 американских долларов. Девочки и мальчики, любители Tommy Hilfiger и Calvin Klein - для вас хорошая новость. Здесь — это не супер-пупер бренды, а обычная одежда на каждый день. И на распродаже можно купить очень даже недорого. И сумочки, и обувь, и курточки, и даже нижнее белье — просто обычная одежда. Я туфли от Klein покупаю для работы. Потому что удобно и не жалко, если повредишь (на моей работе такое случается). И L’Oreal — просто тушь, а не какая-то там очень особая. И большинство других, известных вам брендом, косметики, здесь не дороги и отличного качества. Конечно, есть и дорогие, какие-то особо навороченные крема и шампуни, но с этим вы потихоньку разберётесь.

Ну, и наконец, наша самая большая ценность... это зима! Если вы любитель зимних видов спорта — это к нам! Лыжи, коньки (многокилометровая дорожка во Red River), катки почти в каждом парке и при Community Centre, хоккейные площадки, горки для санок-этого всего в избытке. Не зря же местные называют наш город Winter-peg! Правда, привычных нам санок, здесь нет. Считается, что металлические полозья слишком опасны. Но есть пластмассовые аналоги, или просто то, что дома вы называли «ледянки». Есть даже катания на лошадях, в санях или гонки собачьих упряжек. Про хоккей я, вообще, молчу. Это — национальная гордость. Любители это спорта, учитесь кричать «Go, Jets, Go!!!»

Те, кто к хоккею равнодушны, имейте в виду, что в дни, когда Виннипежская команда играет на нашей арене, то в центре города парковку найти будет не реально. Центр, вообще, могут перекрыть, потому что сотни, а то и тысячи болельщиков выйдут на улицу, столпятся у здания МТС центра и будут смотреть игру на большом экране, громко радуясь или переживая в сложные моменты. Это те, кто в зал не попал. Билеты на хоккей стоят не дёшево и достать их сложно. Поэтому, если вам кто-то предложил пару билетов в виде подарка, или вы выиграли их на работе в лотерею, то не отказывайтесь. Хоть один раз сходить нужно. Поверьте, это того стоит. А то, какой же вы канадец?

На этом, пожалуй, и все, на сегодня. Это, честное слово, очень небольшая часть того, что хорошего можно рассказать о Виннипеге. Но мы ведь не можем говорить об этом бесконечно... Нас ждут и другие темы.

Хай щастить!



0 views0 comments

Recent Posts

See All

Канада, Виннипег: Прості речі / Простые вещи - 16 / Оголошення про роботу / Объявления о работе

Это копия моих постов с Фейсбука, объединённых темой первых шагов в Канаде. Как обычно - сначала текст на украинском, потом на русском. Оголошення про роботу: читаємо між рядками. Днями побачила в гру

Канада, Виннипег: Прості речі / Простые вещи - 15 / аварія / авария

Это копия моих постов с Фейсбука, объединённых темой первых шагов в Канаде. Не пропустите-текст на русском-ниже. Прості речі-15 Сьогодні спробуємо поговорити про прості дії, які потрібно виконати у то

bottom of page