top of page
  • Nota Bene Arts

Канада, Виннипег: Прості речі / Простые вещи - 5. Про квартири

Это копия моих постов с Фейсбука, объединённых темой первых шагов в Канаде. Напоминаю, что текст на двух языках - украинском и русском (см. ниже).


Сьогодні коротко. Остання частина мого поста про квартири.

Коли термін оренди закінчиться і ви вирішите змінити житло, то там потрібно буде прибрати, помити-почистити і запросити лендлорда підписати документ, що вони до вас претензій не мають.

Але, насправді, це на словах все так гладко. А на дiлi...

У коментарiях до одного з минулих постів писали про те, що багато фірм намагаються віджати депозит і не повертати його під приводом, що якоби ви там щось пошкодили. Саме така фірма нам і попалася. Я тиждень вилизувала хату, випрала штори, відчистила до блиску ванну, перемила всі шафи і була цілком впевнена, що причепитися нема до чого. Я готова була заплатити з депозиту за професійне чищення килимового покриття, але все інше, як я думала, мені повернуть. Ха, як би не так! Штори випрані? А доведи — ось де чек з хімчистки? Значить записуємо: Зняти штори-20 $, випрати-40 $, повісити назад-20 $. А тут у нас на плиті що? Маленький скол? Що значить «Так і було»? А у нас нічого не записано! А за нову плиту заплатити не бажаєте? Чи хоч би за заміну канфорок на нові? І так далі ...I пiшло-поiхало... Віджали більше половини депозиту. Потім мені друзі говорили, що, мовляв, потрібно було звернутися до The Residental Tenancies Branch зі скаргою, подавати до суду і взагалі, якщо прожив три роки, то депозит зобов'язані повернути повністю... Не знаю, може то i правда, але ми тодi вже купили будинок і хотілося як найшвидше виїхати з квартири. Но ми тiльки декілька місяців тому підписали новий договір на наступний рік і тому треба було якось договорюватись, бо платити i за квартиру та за іпотеку одночасно ми просто не могли! Треба було якось договарюватись...

Так, ми мали право виїхати з квартири до закінчення договору. I ми скористувалися тим правом. Ми занесли в офіс листа про те, що хочемо з'їхати і дали оголошення на Kijiji про здачу квартири в sublet. Шукатимете житло — звертайте увагу на подібні оголошення. Хтось з якоїсь причини з'їжджає та здає квартиру до закінчення терміну договору. У великих гарних будинках знайти нових квартиронаймачів не проблема. У лендлорда є Waiting List - список охочих заїхати. У нас такого не було, доводилося шукати. Бажаючих, на щастя, було багато, але з різних (іноді абсолютно надуманих) причин компанія їм в оренді відмовляла. Люди приходили, дивилися житло, писали лендлорду заяву, а вона вшдмовляла раз за разом. Чи то нас вона не влюбила, чи просто така натура в неi була, але менi iнодi казалось, що вона просто над нами знущається. Але якось усе зважилося, вже й не пам'ятаю як - чи лендлорд змінився, чи “А поговорити?” включили, чи просто попався ідеальний кандидат - але нас відпустили з миром. Хоча грошей таки зажали не мало. Але ми просто сказали "Дякуемо тобi, Боже, що взяв грошима" - та i поїхали до своєї хати .

I це при тому, що ми були ідеальними тенантами – на нас ніхто не скаржився, ми ні на кого не скаржилися, не влаштували жодної пожежі чи потопу. До речі, про пожежі. Як поводитися при пожежі?

Канадців учать цьому з дитинства. Навчальні пожежні тривоги проводяться у школах, коледжах, університетах та на робочих місцях будь - якої більш - меньш великої організації. При пожежі ви повинні припинити робити те, що робили, встати і вийти з приміщення через найближчий вихід. Все! - Просто встати і вийти. Не треба одягатися, чи шукати сумочку, чи метатися, збираючи найцінніше. Єдине, що можна зробити - то відключити потенційне джерело додаткового пожару ( як то плиту, наприклад, якщо ви борща варили). У більшості канадських будинків є спеціальний вимикач, який вимикає всю електрику в будинку. Саме його і пользують, залишаючи будинок у разі пожежі.

Якщо пожежа сталася у вашій квартирі — то ви виходите у коридор, смикаєте важіль пожежної сигналізації (як правило, в кожному кінці коридору є такий) і виходите на вулицю. Будинки завжди мають, як мінімум, два виходи (приватні будинки іноді мають і три). Коли ви активізуєте сигналізацію, то сигнал автоматично надійде в пожежну частину, але можна ще i зателефонувати 911. Сирени будуть вити по всьому будинку, повідомляючи про пожежу.

У квартирах, як правило, є два види пожежної сигналізації - внутрішня (волати сирена буде тільки у вашій квартирі, реагуючи на задимлення - у великих будинках таке можна чути періодично). Зняли з плити яєчню, що підгоріла, відкрили вікна, швиденько помахали рушником — і сирена заткнулася. Справжня пожежна сирена активізується реальною людиною під час реальної пожежі або автоматично при підвищенні температури до критичного рівня. Ви зобов'язани включити сигналізацію, якщо бачите, що почалася пожежа! Поясніть дітям, що з цією штукою гратися нi у якому разi не можно — якщо спрацює, то приїдуть пожежники і, можливо, вам доведеться платити штраф за ложний виклик. У деяких громадських місцях ви побачите двері з написом "Emergency exit only" - це є пожежний вихід. Не ломіться в ці двері! Часто під час відкриття таких дверей автоматично спрацьовує пожежна сигналізація.

При пожежі из хати виносити можна лише дітей та тварин. Якщо звірятко кудись сховалося, не витрачайте час - рятуйте себе. Тварину вашу врятують пожежники. Багато власників домашніх тварин наклеюють стікер на вхідні двері «У моєму будинку знаходиться 1 (або 2,3) кіт та 1 собака» – це інформація для пожежників. До речи, пожежна машина приїжджає дуже швидко — 3-5 хвилин. Ну, може, трошки довше, але не набагато.

Є маленький аспект. Якось у коледжі, де я навчалася, сталася пожежа. Нічого серйозного – так, невелике загоряння. Всі вийшли з будівлі, як належить (до речі, назад увійти було не можна - двері блокуються і спрацьовують тільки на вихід). Буквально через три хвилини приїхали пожежники, всі загасили і ще хвилин 40 проводили інспекцію, щоб переконатися, що вогонь не заповз кудись у стіну, під підлогу чи стелю. Весь цей час ми стояли на вулиці у легкому одязі. А мороз був приблизно -25. Хтось забрався в машину, хтось втік грітися до найближчого кафе, а хтось просто змушений був танцювати на морозі. Майте це на увазі. Якщо на вулицi зима, аожежна тревога, ви виходите на вулицю і ваша куртка висить біля виходу або на спинці стільця, на якому ви сидите — то краще її прихопити. Але бігти за нею в роздягальню точно не варто. А ще я майже завжди тримаю гаманець у кишені

Переживши пожежу на орендованій квартирі (слава Богу, горіло не у нас, а у сусідів) ми набули чудового досвіду. Пiсля того инциденту ми зiбрали усі документи в одну папку, яку завжди зберігали біля виходу і виносили під час спрацювання сигналізації (так, місцеві косилися на нас, коли ми стояли вдягненi та ще й iз папкою в руках— але ми на то не звертали уваги). Своi, на наш погляд, найцінніші документи ми стали зберігати у банківськiй ячейке (орендувати такий ящик у банку коштує копійки, а спокій не купиш ні за які гроші).

Що ще?...Виходячи з квартири при пожежи – двері не замикати! У пожежників має бути вільний доступ до вентиляції по всьому будинку. Автоматичних замків, що зачиняють двері, коли вийшов, я тут не бачила. Тобто, дверi зачiняються ключом. Так вот ще раз — не зачiняйте дверi! Якщо ви закриете двері квартири, то ніхто не шукатиме дублікат ключа – двері просто зламають. Акуратно, але зламають. Ремонт замку за чий рахунок? Якщо вас просто не було вдома, коли почалася пожежа —то за рахунок квартироздавача. Якщо ви, йдучи, замкнули двері – то платити мусити ви.

Коли все загашено, перевірено і перевірено ще раз - можна повертатися додому. А там – мама дорога! Попiл, копоть, димища та подібна хренотень. То в нас таке було. Але вже того ж дня, коли сталася пожежа, ввечері були привезені та встановлені якісь два здоровеннi ящика, які почали очищати повітря від гару. Наступного дня — запах ледь відчувався. Через день - ніякого запаху вже не було. Апарати працювали ще тиждень.

Таке може трапитись у любому будинку — малому чи великому. На подібний випадок непогано було би мати спеціальну страховку Tenant Insurance, Але у нас її не було, ми про неї просто не знали. Подумайте, почитайте про це, побалакайте з агентами по страховкам и вирiшить чи треба її придбати. До речi, у деяких будинках мати подібну страховку вимагають від кожного мешканця.

Ну, от i усе, мабудь, що я хотiла вам розповiстипро ваше перше житло. Нехай щастить!


Простые вещи-5.


Сегодня-коротко. Последняя часть моего эссе о квартирах.

Когда срок аренды закончится, и вы решите сменить жилье, то нужно будет все убрать, помыть-почистить и пригласить лэндлорда подписать бумагу, что претензий не имеют.

Но, на самом деле, это на словах все так гладко., а вот на деле…

В комментариях к одному из прошлых постов писали о том, что многие фирмы пытаются отжать депозит и не возвращать его под предлогом, что, дескать, вы что-то там повредили. Именно такая фирма нам и попалась. Я неделю вылизывала хату, постирала занавески, отчистила до блеска ванную, перемыла все ящички и была совершенно уверена, что придраться не к чему. Я готова была заплатить из депозита за профессиональную чистку коврового покрытия, но остальное, как я думала, мне вернут. Ха, как бы не так! Шторы постираны? А докажи-где чек из химчистки? Значит записываем: снять шторы - 20$, постирать - 40$, повесить назад - 20$. А здесь у нас на плите что, скол? Что значит так и было? У нас ничего не записано! А за новую плиту заплатить не хотите? Или хотя бы за замену конфорок на новые? И так далее... Отжали больше половины депозита. Потом мне друзья говорили, что, дескать, нужно было обратиться в The Residental Tenancies Branch с жалобой, подавать в суд и, вообще, если прожил три года, то депозит обязаны вернуть полностью... Не знаю, мы уже купили дом и выехать хотелось как можно быстрее, а всего пару месяцев назад подписали договор на следующий год и платить за квартиру и за ипотеку одновременно мы просто не могли. Так что, когда развязались, то сказали «Спасибо, Боженька, что взял деньгами».

Да, вы можете съехать с квартиры до окончания договора. Мы занесли в офис письмо о том, что хотим съехать и дали объявление на Kijiji о сдаче квартиры в sublet. Будете искать жилье — обращайте внимание на подобные объявления. Кто-то по какой-то причине съезжает и сдаёт квартиру до окончания срока договора. В больших хороших домах найти новых квартиросъёмщиков не проблема. У лэндлорда есть Waiting List — список желающих заехать. У нас подобного не было, приходилась искать. Желающих, к счастью, было много, но по разным (иногда совершенно надуманным) причинам, компания им в аренде отказывала. Но как-то решилось, уж и не помню - то ли лэндлорд сменился, то ли «А поговорить?». Включили, то ли просто попался идеальный кандидат - и нас отпустили с миром.

Это при том, что мы были идеальными тенантами- на нас никто не жаловался, мы ни на кого не жаловались, не устроили ни одного пожара или потопа. Кстати, о пожарах. Как вести себя при пожаре?

Канадцев учат этому с детства. Учебные пожарные тревоги проводятся в школах, колледжах, университетах и на рабочих местах любой более-менее крупной организации. При пожаре вы обязаны прекратить делать то, что делали, встать и покинуть помещение через ближайший выход. Просто-встать и выйти. Не одеваться, не искать сумочку, не метаться, собирая самое ценное. Единственное, что можно — отключить потенциальный источник дополнительного возгорания (плиту, например, если вы суп варите). В большинстве канадских домов есть специальный выключатель, который отключает все электричество в доме. Именно его и выключают, покидая дом в случае пожара.

Если пожар случился в вашей квартире — выходите в коридор, дёргаете рычаг пожарной сигнализации (как правило в каждом конце коридора есть такой) и выходите на улицу. Дома всегда имеют, как минимум, два выхода (частные дома иногда имеют и три). Когда вы активизируете сигнализацию-то сигнал автоматически поступит в пожарную часть, но можно и продублировать, позвонив 911. Сирены будут выть по всему дому, сообщая о пожаре.

В квартирах, как правило есть два вида пожарной сигнализации — внутренняя (вопить сирена будет только в вашей квартире, реагируя на задымление — в больших домах такое можно слышать периодически). Сняли с плиты подгоревшую яичницу, открыли окна, быстренько провентилировали — и сирена заткнулась. Настоящая пожарная сирена активизируется человеком при реальном пожаре или автоматически при повышении температуры до критического уровня. Вы обязаны включить сигнализацию, если видите, что начался пожар! Объясните детям, что с этой штукой играться нельзя — если сработает, то приедут пожарные и, возможно, вам придётся платить штраф за ложный вызов. В некоторых общественных местах вы увидите двери с надписью «Emergency exit only” — это и есть пожарный выход. Не ломитесь в эту дверь! Часто при открывании такой двери автоматически срабатывает пожарная сигнализация.

При пожаре выносить можно только детей и животных. Если зверушка куда-то спряталась, не тратьте время-спасайте себя. Животное ваше спасут пожарные. Многие владельцы домашних животных наклеивают стикер на входную дверь «В моем доме находится 1 (или 2,3) кот и 1 собака» — это информация для пожарных.

Есть небольшой нюанс. Однажды в колледже, где я училась, случился пожар. Ничего серьёзного — так, небольшое возгорание. Все вышли из здания, как положено (кстати, назад войти было нельзя-двери блокируются и срабатывают только на выход). Буквально через три минуты приехали пожарные, все потушили и ещё минут 40 проводили инспекцию, чтобы убедиться, что огонь не заполз куда-нибудь в стену, под пол или потолок. Все это время мы стояли снаружи в лёгкой одежде. А мороз был, примерно -25. Кто-то забрался в машину, кто-то убежал греться в ближайшее кафе, а кто-то был просто вынужден приплясывать на морозе. Имейте это в виду. Если зима и ваша куртка висит у выхода или на спинке стула, на котором сидите-лучшее её прихватить. Но бежать за ней в раздевалку-точно не стоит. А ещё я всегда держу кошелёк в кармане.

Пережив пожар на съёмной квартире (слава Богу, горело не у нас, а у соседей), мы приобрели отличный опыт. Все документы собрали в одну папку, которую всегда хранили у выхода и выносили при срабатывании сигнализации (да, местные косились на нас — но мы это потерпим). Самые ценные документы хранили в банковской ячейке (арендовать такую ячейку стоит сущие копейки, а спокойствие не купишь ни за какие деньги). Выходя из квартиры — дверь не запирать! У пожарных должен быть свободный доступ к вентиляции по всему дому. Автоматических замков, закрывающих двери, я здесь не видела. Если вы запрете дверь квартиры, то никто не будет искать дубликат ключа — дверь просто взломают. Аккуратно, но взломают. Ремонт замка за чей счёт? Если вас просто не было дома, когда начался пожар-то за счёт квартиросдатчика. Если вы, уходя, заперли дверь - то за ваш счёт.

Когда все потушено, проверено и перепроверено-можно возвращаться домой. А там — мама дорогая! Вонища, дымища и подобная хренотень. В тот день, когда случился пожар, уже вечером были привезены и установлены какие-то два здоровенных ящика, которые начали очищать воздух от гари. На следующий день — запах едва ощущался. Через день-никакого запаха уже не было. Аппараты работали ещё неделю.

На подобный случай неплохо бы иметь специальную страховку Tenant Insurance, но у нас её не было, мы о ней попросту не знали. В некоторых домах иметь подобную страховку требуют от каждого жильца.



1 view0 comments

Recent Posts

See All

Канада, Виннипег: Прості речі / Простые вещи - 16 / Оголошення про роботу / Объявления о работе

Это копия моих постов с Фейсбука, объединённых темой первых шагов в Канаде. Как обычно - сначала текст на украинском, потом на русском. Оголошення про роботу: читаємо між рядками. Днями побачила в гру

Канада, Виннипег: Прості речі / Простые вещи - 15 / аварія / авария

Это копия моих постов с Фейсбука, объединённых темой первых шагов в Канаде. Не пропустите-текст на русском-ниже. Прості речі-15 Сьогодні спробуємо поговорити про прості дії, які потрібно виконати у то

bottom of page