top of page
  • Nota Bene Arts

Канада, Виннипег: Прості речі / Простые вещи - 13 / водіння машини в Манітобі / вождение машины

Это копия моих постов с Фейсбука, объединённых темой первых шагов в Канаде. Напоминаю, что русский текст поста-ниже.


Як ми водимо машину у Манітобі.

Що я можу сказати про Манітобські дороги ... Вибачте.

На цьому все.

Чому я визнала тему водіння досить важливою для сьогоднішнього обговорення? Тому що народ зараз до Канади прибуває активно, а основний транспорт у Канаді – це приватний автомобіль. Обмін українських прав на права Манітоби, без складання іспиту, звичайно, дуже полегшує життя новоприбулим, але й таїть у собі підводне каміння. Про деякi ми й поговоримо.

Якщо у вас є можливість проїхатися містом (за кермом або як пасажир) разом з людиною, яка давно живе у Вінніпезі, то це краще за всіх подібних постів, разом узятих. Якщо такої можливості немає, то краще дочитати текст до кінця і хоч щось запам'ятати.

Чому я почала з питання про дороги? Манітобці жартують, що у нас є лише два сезони на рік-зима та сезон ремонту доріг. Це якийсь загадковий місцевий феномен: дороги ремонтують від снігу та до снігу, але вони все одно в такому стані, що можуть дуже неприємно здивувати новоприбулих.

А почалая про ремонт доріг, тому що саме на ділянці ремонтних робіт ви можете заробити найбільший штраф. Справа в тому, що за перевищення швидкості у зоні будівельних робіт штраф подвоюється. Під'їжджаючи до зони ремонту, ви побачите білі знаки на яких чітко написано «Speed Fines Double» і, швидше за все, цей штраф вам не вдасться оспорити в жодному суді. Ви можете доводити, що ніякі роботи не велися, що була глуха ніч чи вихідний i нiхто не роботав – не важливо! Подвійний штраф! Перевищення швидкості в зоні ремонту дороги на 10 км/год коштуватиме вам трохи вище 300 дол, за 15 км/год заплатити доведеться близько 450 дол, а за 20км/год — понад 700 дол.

Так що будьте уважні, будь ласка.

Наступна ситуація, з якою багато хто з приїжджих зустрінеться вперше-це шкільні автобуси. Майте на увазі, що згідно з правилами, шкільний автобус зобов'язаний зупинятися перед будь-яким залізничним переїздом. Я не кажупро регульований переїзд, ні, просто рельси поперек дороги. Зазвичай, водії їх проскакують, майже не помічаючи. Але якщо перед вами шкільний автобус, то він зупиниться перед переїздом. Ви будете змушені також зупинитися. Тож будьте готові до подібної ситуації. Якщо ви їдете в сусідній полосі, то не потрібно зупинятися. Скільки разів доводилося екстрено останавлюватись, бо хтось, не вивчивши правила, б'є по гальмах, зупиняючи рух в обох полосах.

Зовсім інша історія якщо шкільний автобус зупинився, щоб посадити або висадити дітей. Він почне блимати червоними вогнями (зазвичай ви бачите лише білу мигалку зверху) і з боку водія буде висунуто знак STOP. У цій ситуації зупиняються всі, навіть ті, хто їде в сусідній смузі і навіть зустрічною! Така ситуація складається, як правило, на невеликих вуличках. Якщо ви тихенько-тихенько об'їхали шкільний автобус, який висаджує діточок, то ваш штраф складе близько 675 дол. І додатково – втрата поінтів. Більшість автобусів оснащені камерами, які фіксують номер автомобіля, який порушив правила. Якщо все відбувається на великій вулиці, в якій між полосамизустрічного руху є зелені насадження, то можна продовжувати рух, з підвищеною обережністю. Тобто, якщо ви їдете зустрічною і між вами та шкільним автобусом є смуга трави-гальмувати не треба, але слідкуйте за дітьми, що не “ламанулися”.

Я згадала про поїнт, думаю, що потрібно пояснити, що це таке. За кожен рік бездоганного водіння ви заробляєте один поінт або мерит. Накопичуючи ці поїнти, ви, зрештою, платите пільгову страховку за автомобіль, заощаджуючи гроші. Машина може бути зареєстрована на будь-якого члена сім'ї, який має права. І я знаю ситуації, коли в одній сім'ї обидва автомобілі реєструються на того з подружжя, у кого таких поінтів більше. Проте, за деяких порушень правил, крім грошового штрафу, накладається демерит (зняття поінтів). Наприклад, якщо перевищення швидкості було зафіксовано встановленою камерою, доведеться заплатити грошовий штраф. Якщо за перевищення швидкості вас зупинила поліція, то, крім штрафу, у вас заберуть певну кількість поінтів. Я не дуже в цьому розуміюсь, це й не важливо. Головне-пам'ятаєте, поїнти накопичуєш роками, а втратити можна буквально за секунду.

Від шкільних автобусів плавно перейдемо до шкільних зон. Навколо кожної школи існує зона, позначена знаками із зображенням дітей та знаком максимальної швидкості 30 км/год. Нижче цього знака буде табличка, що вказує час дії знака - Пон-П'ят з 7 до 17:30 з вересня по червень. Мінімальний штраф за перевищення у шкільній зоні близько 200 дол та мінус 2 поїнти (тобто два роки ідеального водіння). Найчастіше народ трапляється на тому, що просто забули, що вже перше вересня. Тому, на тому ж Фейсбуці, вам траплятимуться нагадувачки «Народ, увага-завтра вересень починається».

Наступний важливий момент-машини екстреної допомоги (швидка, пожежна, поліцейська машина). Зрозуміло, що ви зобов'язані поступитися дорогою такій машині, якщо вона їде з включеною мигалкою та сиреною. Ви побачите, що коли їде така машина, то всі водії починають активно перебудовуватися, звільняючи полосу. Що робити, якщо ви стоїте на світлофорі, з усіх боків «замкнені» автомобілями. Звільняти смугу! Як завгодно. Виїжджаючи на узбіччя., втискаючись у сусідній ряд (там піджмутися і вас впустять), в крайньому випадку акуратно виїжджаючи на перехрестя (так, на червоне світло), як завгодно, але ви повинні постаратися пропустити швидку допомогу. Вони мають право проїжджати на червоний, їхати узбіччям або бульваром, їхати зустрічною. Тому, як правило, машини зупиняться у всіх напрямках, даючи можливість парамедикам проїхати куди їм потрібно. Якщо ви їдете порожньою дорогою і почули звук сирени, бачите, що машина їде по іншій полосі і ви їй не заважаєте, здавалося б, продовжуй рух. Алені! Ви повинні знизити швидкість, притиснутися до узбіччя та зупинитися. Будьте готові до того, що машини перед вами зроблять также. Ви повинні стояти в той момент, коли машина з сиреною проїжджатиме повз вас. Пропустивши автомобіль - продовжуєте рух.

Якщо ви їдете правою полосою і бачите, що попереду стоїть поліцейська машина з включеними вогнями (наприклад, зупинили порушника та перевіряють документи). Ваші дії - знижуєте швидкість до 60 км/год (краще навіть менше), перебудовуєтеся в лівий ряд і акуратно проїжджаєте повз. Ви не можете продовжувати рух правим рядом, навіть якщо поліцейська машина стоїть на узбіччі. Також дієте і у випадку, якщо це пожежна машина або служба швидкої допомоги.

Як поводитися, якщо ваш автомобіль зупинили поліцейські?

Якщо за вами їде поліцейська машина і вони включили сирену, це рівнозначно наказу зупинитися. Ви з'їжджаєте до узбіччя, зупиняєтеся, вмикаєте світло в салоні (особливо в темну пору доби), опускаєте вікно і сидите, поклавши руки на кермо. Не виходьте із машини! Не виходьте з машини, оскільки це може бути розцінено як спроба нападу на поліцейського і це дає йому право застосувати зброю. У Канаді немає попереджувального пострілу і ніхто не стрілятиме по ногах. Тут постріл робиться на поразку - в груди чи голову! СлаваБогу, ніколи про подібне в Канаді не чула, але в Штатах були такі інциденти. Чоловік вийшов, щоб підійти до поліцейських і спитати і був застрелений на місці. Не виходьте із машини!

Далі є кілька варіантів розвитку подій. У першому- им, взагалі, немає до вас справи, у них терміновий виклик і вони просто проїжджають повз. Ви видихаєте і тихенько продовжуєте рух.

Другий варіант-машина стоїть за вами кілька хвилин, активно блимаючи вогнями. Там щось відбувається (вам не ясно, що саме). Після чого вони вимикають вогні і проїжджають повз, можливо навіть дружньо махнувши вам рукою. Ви, як і в першому випадку, видихаєте і тихенько продовжуєте рух.

Що це було? Найімовірніше, вони розшукують подібну машину і просто "пробили" вашу покомп'ютеру. Переконавшись, що у вас все чисто, вас відпускають. Це займає кілька хвилин, упродовж яких ви терпляче сидите в авто.

Третій варіант - після декількох хвилин очікування (вашу машину перевіряють по комп'ютеру), поліцейський підходить до вашого автомобіля і, представившись, просить пред'явити документи - для початку права, а потім, можливо, документи на авто та страховку. Якщо ваші документи, наприклад, у бардачку, то, перш ніж за ними тягнутися, поясніть ваші дії поліцейському. Будьте дуже ввічливі. Звертайтеся до офіцера «Сэр» або «Офіцер». Не сперечайтеся, навіть якщо ви не згодні з виписаним штрафом. Штраф ви пізніше зможете оскаржити, а за грубість та не підпорядкування співробітнику поліції, ви можете отримати не лише додатковий штраф, а й реальний срок.

Якщо поліцейський підозрює, що ви п'яний - він може попросити вас «подути в трубочку», хоч це і не трубочка зовсім, а спеціальний апарат, або попросити вийти з машини і, тут я не дуже впевнена, може треба буди пройти прямою, чи щось таке . Зазвичай використовуютьапарат. Якщо поліцейський захоче обшукати вашу машину, ви маєте право відмовитися та попросити зв'язатися зі своїм адвокатом. Це теоретично, практично я про таке не чула.

Поліцейські безпідставно, просто так, машини не зупиняють. Виняток - перевірка на дорогах (зазвичай у п'ятницю чи суботу ввечері), коли на якійсь ділянці дороги зупиняють усі автомобілі та перевіряють на наявність алкоголю у крові. Якщо дії поліцейського вам здаються несправедливими, то запам'ятайте номер його значка, або ім'я офiцера та номер автомобіля, щоб пізніше оскаржитидії співробітника поліції. Як правило, такого не трапляється. Співробітник поліції – це дуже шанована професія iофіцери поводяться гідно. Винятки не виключаються. Всяке буває.

Далi буде. Хай щастить!


Простые вещи - 13.


Как мы водим машину в Манитобе.

Что я могу сказать о Манитобских дорогах... Извините.

На этом — все.

Почему я сочла тему вождения достаточно важной для сегодняшнего обсуждения? Потому что народ сейчас в Канаду прибывает активно, а основной транспорт в Канаде — это частный автомобиль. Обмен украинских прав на права Манитобы, без сдачи экзамена, конечно, очень облегчает жизнь новоприбывшим, но и таит в себе подводные камни. О некоторых мы и поговорим.

Если у вас есть возможность проехаться по городу (за рулём или в качестве пассажира) вместе с человеком, давно живущим в Виннипеге, то это лучше всех подобных постов, вместе взятых. Если такой возможности нет, то лучше дочитать пост до конца и хоть кое-что запомнить.

Почему я начала с вопроса о дорогах. Манитобцы шутят, что у нас есть только два сезона в году-зима и сезон ремонта дорог. Это какой-то загадочный местный феномен: дороги ремонтируют от снега и до снега, но они все равно в таком состоянии, что могут весьма неприятно удивить новоприбывших.

А пишу я о ремонте дорог, потому что именно на участке ремонтных работ вы можете схлопотать самый большой штраф. Дело в том, что за превышение скорости в зоне строительных работ штраф удваивается. Подъезжая к зоне ремонта, вы увидите белые знаки на которых чётко написано «Speed Fines Double” и, скорее всего, этот штраф вам не удастся оспорить ни в каком суде. Вы можете доказывать, что никакие работы не велись, что была глухая ночь или выходной-не важно! Двойной тариф! Превышение скорости в зоне ремонта дороги на 10 км/ч обойдётся вам в сумму, чуть выше 300 дол, за 15 км/ч заплатить придётся около 450 дол, а за 20км/ч — более 700 дол.

Так что будьте внимательны, пожалуйста.

Следующая ситуация, с которой многие приезжие встретятся впервые-это школьные автобусы. Имейте в виду, что, согласно правилам, школьный автобус обязан останавливаться перед любым железнодорожным переездом. Я не говорю о регулируемом переезде, нет, просто рельсы поперёк дороги. Обычно водители их проскакивают, почти не замечая. Но, если перед вами школьный автобус, то он остановится перед переездом. Вы будете вынуждены тоже остановиться. Так что будьте готовы к подобной ситуации. Если вы едете в соседней полосе, то останавливаться не нужно. Уж сколько раз приходилось экстренно тормозить, потому что кто-то, не доучив правила, бьёт по тормозам, останавливая движение в обеих полосах.

Совсем другая история если школьный автобус остановился, чтобы посадить или высадить детей. Он начнёт мигать красными огнями (обычно вы видите только белую мигалку сверху) и со стороны водителя будет выдвинут знак STOP. В этой ситуации останавливаются все, даже те, кто едет в соседней полосе и даже по встречной! Такая ситуация складывается, как правило, на небольших улочках. Если вы тихонько-тихонько объехали стоящий школьный автобус, который высаживает детишек, то ваш штраф составит около 675 дол. И дополнительно — потеря поинтов. Большинство автобусов оснащено камерами, которые фиксируют номер автомобиля, нарушившего правила. Если же все происходит на большой улице, в которой между полосами встречного движения есть зелёные насаждения, то можно продолжать движение, с повышенной осторожностью. Если вы едете по встречной и между вами и школьным автобусом есть полоса травы-тормозить не надо, но следите за детьми, что не ломанулись.

Я упомянула о поинтах, думаю, что нужно пояснить, что это такое. За каждый год безупречного вождения, вы зарабатываете один поинт или мерит. Накапливая эти поинты, вы, в конечном итоге, платите льготную страховку за автомобиль, экономя деньги. Машина может быть зарегистрирована на любого члена семьи, имеющего права. И я знаю ситуации, когда в одной семье оба автомобиля регистрируются на того из супругов, у кого таких поинтов больше. Однако, при некоторых нарушениях правил, кроме денежного штрафа, накладывается демерит (снятие поинтов). Например, если превышение скорости было зафиксировано установленной камерой, то придётся заплатить денежный штраф. Если за превышение скорости вас остановила полиция, то кроме штрафа у вас заберут определенное количество поинтов. Я не очень в этом разбираюсь, это и не важно. Главное-помните, поинты накапливаешь годами, а потерять можно буквально за секунду.

От школьных автобусов плавно перейдём к школьным зонам. Вокруг каждой школы существует зона, обозначенная знаками с изображением детей и знаком максимальной скорости 30 км/ч. Ниже этого знака будет табличка, указывающая время действия знака — Пон-Пят с 7 до 17:30 с Сентября по Июнь. Минимальный штраф за превышение в школьной зоне порядка 200 долл и минус 2 поинта (то есть два года идеального вождения). Чаще всего народ попадается на том, сто просто забыли, что уже первое сентября. Поэтому, на том же Фейсбуке, вам будут попадаться напоминалочки «Народ, внимание-завтра сентябрь начинается».

Следующий важный момент-машины экстренной помощи (скорая, пожарная, полицейская машина). Понятное дело, что вы обязаны уступить дорогу такой машине, если она едет с включённой мигалкой и сиреной. Вы увидите, что, когда едет такая машина, то все водители начинают активно перестраиваться, освобождая полосу. Что делать, если вы стоите на светофоре, со всех сторон «запертые» автомобилями. Освобождать полосу! Как угодно. Выезжая на обочину., втискиваясь в соседний ряд (там подожмутся и вас впустят), в крайнем случае-аккуратно выезжая на перекрёсток (да, на красный свет), как угодно - но вы должны постараться пропустить скорую помощь. Они имеют право проезжать на красный, ехать по обочине или бульвару, ехать по встречной. Поэтому, как правило машины остановятся во всех направлениях, давая возможность парамедикам проехать куда им нужно. Если вы едете по пустой дороге и услышали звук сирены, видите, что машина едет по другой полосе и вы ей не мешаете, казалось бы-продолжай движение. Ан нет! Вы обязаны снизить скорость, прижаться к обочине и остановиться. Будьте готовы к тому, что машины перед вами сделают именно так. Вы обязаны стоять в тот момент, когда машина с сиреной будет проезжать мимо вас. Пропустив автомобиль-продолжаете движение.

Если вы едете по правой полосе и видите, что впереди стоит полицейская машина с включёнными огнями (например, остановили нарушителя и проверяют документы). Ваши действия — снижаете скорость до 60 км/ч (лучше даже меньше), перестраиваетесь в левый ряд и аккуратно проезжаете мимо. Вы не можете продолжать движение по правой полосе, даже если полицейская машина стоит на обочине. Так же действуете и в случае, если это пожарная машина или служба скорой помощи.

Как себя вести, если ваш автомобиль остановили полицейские?

Если за вами едет полицейская машина и они включили сирену — это равнозначно приказу остановиться. Вы съезжаете к обочине, останавливаетесь, включаете свет в салоне (особенно в тёмное время суток), опускаете окно и сидите, положив руки на руль. Не выходите из машины! Не выходите из машины, так как это может быть расценено, как попытка нападения на полицейского и это даёт ему право применить оружие. В Канаде нет предупредительного выстрела, и никто не будет стрелять по ногам. Здесь выстрел делается на поражение - в грудь или голову! Слава Богу, никогда о подобном в Канаде не слышала, но в Штатах были такие инциденты. Человек вышел, чтобы подойти к полицейским и спросить и был застрелен на месте. Не выходите из машины!

Далее есть несколько вариантов развития событий. В первом-им вообще, нет до вас дела, у них срочный вызов и они просто проезжают мимо. Вы-выдыхаете и тихонько продолжаете движение.

Второй вариант-машина стоит за вами несколько минут, активно мигая огнями. Там что-то происходит (вам не ясно, что именно). После чего, они выключают огни и проезжают мимо, возможно даже дружески махнув вам рукой. Вы, как и в первом случае, -выдыхаете и тихонько продолжаете движение.

Что это было? Вероятнее всего, они разыскивают подобную машину и просто “пробили» вашу по компьютеру. Убедившись, что у вас все чисто, вас отпускают. Это занимает несколько минут, в течение которых вы терпеливо сидите в авто.

Третий вариант — после нескольких минут ожидания (вашу машину проверяют по компьютеру), полицейский подходит к вашему автомобилю и, представившись, просит предъявить документы — для начала права, а потом, возможно, документы на авто и страховку. Если ваши документы, например, в бардачке, то прежде, чем за ними тянуться, объясните ваши действия полицейскому. Будьте предельно вежливы. Обращайтесь к офицеру «Сэр» или «Офицер». Не спорьте, даже если вы не согласны с выписанным штрафом. Штраф вы позже сможете оспорить, а за грубость и не подчинение сотруднику полиции, вы можете получить не только дополнительный штраф, но и реальный срок.

Если полицейский подозревает, что вы пьяны - он может попросить вас «подуть в трубочку», хоть это и не трубочка вовсе, а специальный аппарат или попросить выйти из машины и, тут я не очень уверена, может пройти по прямой или что-то такое. Обычно аппарат. Если полицейский захочет обыскать вашу машину, вы имеете право отказаться и попросить связаться со своим адвокатов. Это — теоретически, практически я о таком не слышала.

Полицейские без оснований, просто так, машины не останавливают. Исключение-проверка на дорогах (обычно в пятницу или субботу вечером), когда на каком-то участке дороги останавливают все автомобили и проверяют на наличие алкоголя в крови. Если действия полицейского вам кажутся несправедливыми, то запомните номер его значка, или имя и номер автомобиля, чтобы позже оспорить действия сотрудника полиции. Как правило, подобного не случается. Сотрудник полиции — это весьма уважаемая профессия и офицеры ведут себя достойно. Исключения не исключаются. Всякое бывает.

Нехай щастить!



0 views0 comments

Recent Posts

See All

Канада, Виннипег: Прості речі / Простые вещи - 16 / Оголошення про роботу / Объявления о работе

Это копия моих постов с Фейсбука, объединённых темой первых шагов в Канаде. Как обычно - сначала текст на украинском, потом на русском. Оголошення про роботу: читаємо між рядками. Днями побачила в гру

Канада, Виннипег: Прості речі / Простые вещи - 15 / аварія / авария

Это копия моих постов с Фейсбука, объединённых темой первых шагов в Канаде. Не пропустите-текст на русском-ниже. Прості речі-15 Сьогодні спробуємо поговорити про прості дії, які потрібно виконати у то

bottom of page